mrassu5,tuotetuntemus, 1 OV |
1. Johdanto | 2. Tuotanto | 3. Laatu | 4. Standardit |
5. Pakkaukset | 6. Jätteet ja ympäristö | 7. Kestävä kehitys | 8. Hygienia |
7. Lainsäädäntö ja viranomaiset
|
HYGIENIATyöntekijöiden, joiden työhön liittyy erityisiä elintarvikehygieenisiä riskejä, tulee osoittaa osaamisensa hygieniaan liittyvissä asioissa. Hygieniaosaamisensa voi osoittaa suorittamalla hygieniaosaamistestin eli hygieniapassin. Testin suorittamisella varmistetaan se, että jokainen elintarvikkeita käsittelevä henkilö tietää, miten välttää terveyshaittoja, jotka tulevat elintarvikkeiden välityksellä. Opiskelumateriaalina hygieniaosiossa käytämme opetushallituksen verkkomateriaalia, josta löytyy vastaukset aihealueen tehtäviin. Lisäksi voit lukea hygieniaosaamisesta selkokielellä ja elintarviketurvallisuusviraston sivuilla on mallikysymyksiä ja muuta tietoa hygieniaosaamistestistä. Hygieniapassiin vaadittavat hygieniaosaamisvaatimukset voidaan jakaa 7 aihepiiriin:
1. MikrobitHenkilö tietää
Tehtävä 1
2. Terveydelliset haitatHenkilö tietää
Tehtävä 2
3. Henkilökohtainen hygieniaHenkilö osaa
Tehtävä 3
4. Työskentelyn puhtausTärkeimpiä asioita ovat
Tehtävä 4
5. PuhtaanapitoPuhtaanapidon merkitys tulee ymmärtää elintarviketyössä ja työntekijän tulee noudattaa työpaikan siivoussuunnitelmaa ja arvioida siivouksen riittävyyttä. Henkilö osaa
Tehtävä 5
6. OmavalvontaHenkilön tulee ymmärtää omavalvonnan periaate ja merkitys ja hänen tulee pystyä toteuttamaan omavalvontaa työssään. Henkilön on osattava tunnistaa ja torjua elintarvikehygieeniset vaarat työssään. Tehtävä 67. Lainsäädäntö ja viranomaisetHenkilö osaa toimia tartuntatautilainsäädännössä asetettujen määräysten mukaisesti. Tehtävä 7
Viimeisen tehtäväosion kysymykset käsittelevät herkästi pilaantuvia elintarvikkeita, sanastoa sekä lämpötiloja. Tehtävä 8
|