mrassu5,tuotetuntemus, 1 OV

1. Mikrobit

2. Terveydelliset haitat

3. Henkilökohtainen hygienia

4. Työskentelyn puhtaus

5. Puhtaanapito

6. Omavalvonta

7. Lainsäädäntö ja viranomaiset

 

HYGIENIA

Työntekijöiden, joiden työhön liittyy erityisiä elintarvikehygieenisiä riskejä, tulee osoittaa osaamisensa hygieniaan liittyvissä asioissa. Hygieniaosaamisensa voi osoittaa suorittamalla hygieniaosaamistestin eli hygieniapassin. Testin suorittamisella varmistetaan se, että jokainen elintarvikkeita käsittelevä henkilö tietää, miten välttää terveyshaittoja, jotka tulevat elintarvikkeiden välityksellä.

Opiskelumateriaalina hygieniaosiossa käytämme opetushallituksen verkkomateriaalia, josta löytyy vastaukset aihealueen tehtäviin. Lisäksi voit lukea hygieniaosaamisesta selkokielellä ja elintarviketurvallisuusviraston sivuilla on mallikysymyksiä ja muuta tietoa hygieniaosaamistestistä.

Hygieniapassiin vaadittavat hygieniaosaamisvaatimukset voidaan jakaa 7 aihepiiriin:

 

1. Mikrobit

Henkilö tietää

  • mitä mikrobit ovat ja missä niitä esiintyy

  • mitä haittaa mikrobeista on elintarviketyössä

  • miten elintarvikkeiden valmistuksessa voidaan hyödyntää mikrobeja

  • miten lämpötila, happamuus, kosteus, happi ja elintarvikkeen koostumus vaikuttaa mikrobien kasvuun ja elossa pysymiseen.

Tehtävä 1

 

2. Terveydelliset haitat

Henkilö tietää

  • miten elintarvike voi saastua fysikaalisesti tai kemiallisesti.

Tehtävä 2

 

3. Henkilökohtainen hygienia

Henkilö osaa

  • pukeutua elintarviketyön edellyttämällä tavalla

  • huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta siten, että työvälineet ja elintarvikkeet eivät saastu

  • toimia tartuntatautilainsäädännössä asetettujen määräysten mukaan.

Tehtävä 3

 

4. Työskentelyn puhtaus

Tärkeimpiä asioita ovat

  • käsien, suojakäsineiden, työvälineiden, työtilojen ja työtapojen puhtaus ja desinfiointi

  • eri työvaiheiden pitäminen erillään

  • oikeat käsittely- ja säilytyslämpötilat.

Tehtävä 4

 

5. Puhtaanapito

Puhtaanapidon merkitys tulee ymmärtää elintarviketyössä ja työntekijän tulee noudattaa työpaikan siivoussuunnitelmaa ja arvioida siivouksen riittävyyttä.

Henkilö osaa

  • hygieenisen astianpesun

  • käyttää tarkoituksenmukaisia puhdistusvälineitä

  • valita sopivan puhdistusaineen ja noudattaa aineen tuoteselosteen ja käyttöturvallisuustiedotteen ohjeita

  • säilyttää ja huoltaa puhdistusvälineet ja –aineet oikein

  • tarkistaa puhdistustuloksen

  • järjestää jätehuollon asianmukaisesti

  • tuhoeläintorjunnan elintarvikehuoneistossa

Tehtävä 5

 

6. Omavalvonta

Henkilön tulee ymmärtää omavalvonnan periaate ja merkitys ja hänen tulee pystyä toteuttamaan omavalvontaa työssään.

Henkilön on osattava tunnistaa ja torjua elintarvikehygieeniset vaarat työssään.

Tehtävä 6

 

7. Lainsäädäntö ja viranomaiset

Henkilö osaa toimia tartuntatautilainsäädännössä asetettujen määräysten mukaisesti.

Tehtävä 7

 

Viimeisen tehtäväosion kysymykset käsittelevät herkästi pilaantuvia elintarvikkeita, sanastoa sekä lämpötiloja.

Tehtävä 8