mrassu5,tuotetuntemus, 1 OV |
1. Johdanto | 2. Tuotanto | 3. Laatu | 4. Standardit |
5. Pakkaukset | 6. Jätteet ja ympäristö | 7. Kestävä kehitys | 8. Hygienia |
PAKKAUKSETTärkeä osa tuotteen valmistusta on pakkaus, joka jo itsessään on tuote. Pakkaussuunnittelu ja oikean pakkauksen valinta käyvät läpi samat tuotekehitys- ja tuotantovaiheet kuin muutkin tuotteet. Pakkauksella on monta tehtävää, hyvä pakkaus mm. suojaa tuotetta vaurioitumiselta ja houkuttelee asiakkaan ostamaan tuotteen. Pakkauksen tehtävät voidaan jakaa kolmeen osaan: palvelee, suojaa ja myy. 1. Pakkaus palveleePakkauksen tehtävänä on tuotetietouden välittäminen asiakkaille. Koska pakkauksissa on monenlaisia merkintöjä, tarvitaan usein asiakaspalvelijaa tulkitsemaan niitä. Asiakkaan kannalta erityisen hyödyllisiä pakkausten merkinnöistä ovat tavara- ja tuoteseloste, tuotekohtaiset pakolliset myyntipäällysmerkinnät ja ympäristömerkit. Artikkeli ja viivakoodit hyödyntävät asiakkaan lisäksi myös asiakaspalvelijaa.
TavaraselosteTSL-tavaraseloste on laadittu kyseiselle tuoteryhmälle vahvistetun kaavan mukaan. Tavaraseloste voi sisältää tuotetta koskevia, kuluttajan kannalta tärkeitä ominaisuuksia, esimerkiksi tuotteen hoito- ja käyttöohjeita. TSL-merkin ja tavaraselosteen käyttöön pitää hankkia lupa. Suomen standardisoimisliitto laatii testausmenetelmät voimassaolevien tavaraselostusten tietojen testaamiseksi ja valvoo niiden oikeellisuutta pistokokein.
TuoteselosteTuoteseloste on valmistajakohtainen selvitys tuotteen ominaisuuksista, käyttöohjeista ja sisällöstä. Tuoteselosteen laatimiseksi ei ole käytössä mitään standardisoitua mallia, vaan valmistaja voi ilmoittaa tarpeelliseksi katsomansa asiat. Tuoteselosteita ei myöskään valvota järjestelmällisesti. Tuoteseloste on kuitenkin julkinen, joten siinä kerrottujen tietojen täytyy pitää paikkansa.
Pakolliset myyntipäällysmerkinnätElintarvikkeiden pakolliset myyntipäällysmerkinnät on esitelty elintarviketurvallisuusviraston sivuilla. Pesu- ja puhdistusaineiden pakkauksissa on EU:n pesuainedirektiivin mukaan oltava tuotteen nimi, markkinoijan nimi tai toiminimi ja osoite sekä tavaramerkki. Suosituksen mukaan pitäisi ilmoittaa myös tietyt tuotteeseen lisätyt aineet. Myös tiedot koostumuksesta, hoito-, käyttö- ja säilytysohjeet on ilmoitettava, jos ne ovat kuluttajan terveyden ja turvallisuuden kannalta tarpeen. Uusimmat lisäykset pesuainemerkintä vaatimuksiin ovat tulleet helmikuussa 2006.
Muita pakkausmerkintöjä
Artikkeli- ja viivakooditTuotteiden monimutkaiset nimet ja samantyyppiset tuotteet voivat aiheuttaa sekaannuksia. Artikkelikoodit helpottavat tuotteiden erottelua sekä varastointia ja tilaamista. Artikkelikoodien avulla tuotteet voidaan myös viivakoodata. Viivakoodit koostuvat erilevyisistä tummista ja vaaleista viivoista, joiden avulla voidaan koodata kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.
Tehtävä 1
2. Pakkaus suojaaPakkauksen tulee myös suojata tuotetta vaurioitumiselta ja ulkopuolisilta tekijöiltä. Tuotteen tulee säilyä laadukkaana koko logistisen ketjun ajan. Hyvä pakkaus mahdollistaa myös tuotteen taloudellisen kuljetuksen, varastoinnin ja käsittelyn. Pakkausta suunniteltaessa on mietittävä eri materiaalivaihtoehtoja, malleja, pakkauskokoja ja käytännöllisyyttä. Myös pakkauksen loppusijoitus tulisi ottaa suunnittelussa huomioon.
3. Pakkaus myyPakkauksen tehtävänä on myös houkutella asiakasta ostamaan tuote. Pakkaussuunnittelussa on otettava huomioon esimerkiksi ulkonäkö, materiaali, koko ja pakkauksen sisältämä tuotetietous. Pakkauksen tulisi olla myös oikeassa suhteessa sisältämäänsä tuotteeseen. Hyvä pakkaus voi ratkaista tuotteen valinnan.
Asiakaspalvelijan on osattava kertoa asiakkaalle pakkauksista esim.
Tehtävä 2
4. PakkausmateriaalitLasi
Muovi
Kuitu
Metalli
Tehtävä 3
5. ErikoispakkauksetTyhjiö- eli vakuumipakkauksetVakuumipakkaukset tehdään kaasutiiviistä materiaalista kuten muovista tai metallista. Täytetystä pakkauksesta poistetaan ilma ja pakkaus saumataan kiinni. Säilyvyyden paraneminen perustuu pakkauksen hapettomaan tilaan. Happimäärä vähenee vielä varastoinnin alkuvaiheessa, kun mikrobit käyttävät pakkauksen jäännöshappea hyväkseen. Jäännöshapen tilalle muodostuu hiilidioksidia, joka toimii suojakaasuna. Vakuumipakkausten heikkoutena on se, että tuotteen malli voi muuttua ja tuotteesta voi irrota nesteitä. Joidenkin vaihtelevan muotoisten tuotteiden kuten kana tai kala tyhjiöpakkaaminen on hankalaa syntyvien ilmataskujen johdosta. Näiden tuotteiden pakkaaminen vakuumiin onnistuu kuitenkin ns. skinvakuumitekniikalla. Siinä käytetään venyviä kalvoja ja erikoistekniikkaa, joka kuitenkin aiheuttaa huomattavat pakkauskustannukset verrattuna tavanomaiseen vakuumitekniikkaan. Vakuumitekniikalla pakattujen tuotteiden näytteilleasettelu voi olla hankalaa, koska tuotteet ovat niin erimallisia. Useat pakkaajat ovat ottaneet tämän huomioon ja painaneet pakkauksiin valmiiksi reiät, joista tuotteet voidaan ripustaa koukkuihin, esimerkkinä siivumakkarat.
SuojakaasupakkauksetSuojakaasupakkauksissa ilma korvataan puhtaalla typpi-, hiilidioksidi- tai happikaasulla tai näiden seoksella. Pakkausmateriaalin tulee olla kaasutiivistä ja kestävää. Suojakaasupakkaamisen hyvä puoli on se, ettei se muuta tuotteen ulkonäköä, esimerkiksi viipaloidut tuotteet pysyvät erillään. Koska pakkaukset näyttävät samalta kuin ilmaa sisältävät pakkaukset, voi rikkoutuneen pakkauksen huomaaminen olla hankalaa. Niitä onkin käsiteltävä varoen.
Aseptiset pakkauksetVastavalmistettu ja jäähdytetty elintarvike tai esimerkiksi lääke voidaan pakata erikseen sterilisoituun pakkaukseen steriilissä ympäristössä. Tällöin on kyseessä aseptinen pakkaus. Tuotteiden säilyvyys 22-40 ºC:ssa on vähintään 6-12 kk. Aseptisen pakkaamisen huonona puolena on sen kalleus. Hyviä puolia sen sijaan ovat säilyvyyden paraneminen huoneenlämpötilassa ja se, että menetelmän alhainen lämpötila (85-90 ºC) mahdollistaa myös lämpöherkkien materiaalien käytön. Aseptista pakkaamista käytetään esimerkiksi kosmetiikka-, lääke- ja elintarviketeollisuudessa. Tehtävä 4
6. Pakkausten ekologistiikkaPakkausten ekologistiikalla tarkoitetaan pakkauksen elinkaaren eri vaiheiden huomioon ottamista alusta loppuun saakka. Pakkaussuunnittelussa olisikin hyvä käyttää pohjana ekologisuutta ja taloudellisuutta. Tavoitteena on vähentää pakkaustarvetta ja lisätä kierrätettävyyttä. Pakkausten ympäristövaikutuksia lisäävät käytetyn raaka-aineen määrä, raaka-aineen käsittelyssä ja tuotteen valmistuksessa kuluvan energian määrä, tuotannon eri vaiheiden aikana tapahtuvien päästöjen vaikutukset ympäristöön sekä lopullisen kiinteän jätteen määrä. Tehtävä 5
|