Tehtävä 8

Herkästi pilaantuvat elintarvikkeet

1.   Kuvaile pilaantuvia tai herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ja niiden säilyttämistä. Mitkä tuotteet ovat tällaisia?

Sanasto

2.   Mitä tarkoittavat seuraavat termit

  1. kaliki-virus

  2. listerioosi

  3. patogeeni

  4. prioni

  5. ristikontaminaatio

  6. suojakaasupakkaus

  7. zoonoosi?

Lämpötilataulukko

  1. Mikä on korkein sallittu lämpötila, joka jauhelihalla saa olla tuotantolaitoksessa tai sieltä lähtevässä kuljetuksessa?

  2. Mikä on pastöroidun maidon korkein sallittu lämpötila meijerillä tai kuljetuksessa kauppaan?

  3. Minkälaisissa lämpötiloissa kalatuotteita on säilytettävä kuljetusten aikana?

  4. Tee taulukko, jossa esittelet lämpötila-alueittain elintarvikkeiden korkeimmat sallitut myyntilämpötilat.

  5. Miksi metallitölkkiin pakattu hedelmäsäilyke pitää siirtää avaamisen jälkeen johonkin toiseen kannelliseen astiaan ellei tuotetta käytetä heti?

  6. Mitä tarkoittaa käsite puolisäilyke?