Ammattikeittiöiden varastointi,1 OV |
Yleistä
Elintarvikkeiden hankinta ja ostotoiminta Elintarvikkeiden vastaanottaminen ja tarkistaminen |
Elintarvikkeiden varastointi ja säilytysLainsäädäntöLainsäädännön tarkoituksena on yleinen elintarvikehygienia. Sen tarkoituksena on suojata kuluttajaa elintarvikkeiden aiheuttamilta terveydellisiltä ja taloudellista riskeiltä. Elintarvikehygienia koostuu seuraavista osatekijöistä · elintarvikkeiden vastaanotto ja varastointi · elintarvikkeiden esikäsittely · ruuan valmistus · käsittely · pakkaus · kuljetus · varastointi · vähittäismyynti ja tarjoilu
Elintarvikelaki, soveltamisala, pykälät 1-3 Terveydensuojelulaki, etenkin luvut 1-2, 4-6 ja 8 Terveydensuojeluasetus, etenkin luvut 2-4 ja 6 Hygienialaki, soveltamisala, pykälät 1-4
InventaarioInventaariossa lasketaan varastossa olevien elintarvikkeiden todellinen määrä ja arvo. Inventoinnin tarkoituksena on todellisten raaka-ainekustannusten seuraaminen. Esimerkiksi kuukausittain tehtävässä inventoinnissa tarkastellaan sen kuukauden ajalta tehtyjä ostoja ja verrataan niitä saman kuukauden ajalta ruoanvalmistukseen käytettyihin raaka-aineisiin. Tuloslaskelmissa huomioidaan, että osa raaka-aineista on voinut tulla jo edellisen kuukauden aikana tai kaikkia raaka-aineita ei ole käytettykään sen kuukauden aikana. Inventaario voidaan tehdä kuukausittain, neljännesvuosittain, puolivuosittain tai vuosittain. Varastossa olevat raaka-aineet ovat arvonlisäverottomia.
|