OpiN KIRJOITTAMAAN, ENGLANTI, 1 ov |
Yleistä | Tavoitteellinen teksti | Vaikuttava teksti | Kuvaileva teksti | Kielivinkit | Linkit |
KUVAILEVA TEKSTITämän tehtävän tarkoituksena on kuvata jotakin yksittäistä mennyttä tapahtumaa. Tekstissä tulee käyttää kuvailevia kielen muotoja eli adjektiiveja ja adverbejä. Aikamuotona sinun tulee käyttää menneen ajan muotoa imperfektiä. Näistä löydät lisätietoja tämän sivuston Kielivinkit-osiosta.
1. Valitse aiheTässä tehtävässä voit kertoa aidosta tai kuvitteellisesta tapahtumasta. Käytä mielikuvitustasi, kirjoita fiktiota, maalaa mielikuva! Voit kertoa jostakin mieleenpainuvasta tapahtumasta omassa elämässäsi. Miten sujui ensimmäinen päiväsi oppilaitoksessasi tai työharjoittelupaikassasi? Millainen oli päivä, jona sait ajokortin? Miten tapasit poika- tai tyttöystäväsi? Voit kertoa myös matkasta ulkomaille, konsertista, syntymäpäivästä. Vaihtoehtoisesti voit valita yhden annetuista kuvista ja kertoa siitä aivan kuin se olisi jokin muisto omasta menneisyydestäsi. Kuvat löytyvät Moodlesta. Yritä valita jokin miellyttävä muisto, jonka muistat yksityiskohtaisesti. Muiston tulee olla ajallisesti suhteellisen lyhyt – ajattele kertovasi elokuvan yksittäisestä kohtauksesta sen sijaan että kertaisit koko elokuvan alusta loppuun. Lopullisen tekstin pituus tulee olla noin yksi A4-sivu, fontin koko 12, riviväli 1.5.
2. Valitse kerronnan muotoTässä kohdassa sinun tulee miettiä miten aloitat ja lopetat tekstisi. Tässä joitakin vaihtoehtoja: - Kronologinen eli aikajärjestys: Vie lukija ajan ja paikan läpi. Vertauskohtana voi käyttää esim. bussimatkaa lähdöstä päämäärään (kotoa koululle) tai joen virtausta sen lähteeltä merelle. - Spatiaalinen eli tilajärjestys: Kuvaile jotakin näkymää oikealta vasemmalle, alhaalta ylös, pohjoisesta etelään tai muulla vastaavalla tavalla. Myös tapahtumaa voi ajatella tilana. Voit aloittaa jonkin tapahtuman lopusta, kuvailla sitä ja sitten kertoa miten tulit sinne, miksi tulit, oliko sinne helppo vai vaikea päästä jne. - Aistit: Voit kuvata jotakin tapahtumaa käymällä läpi viisi aistia - haju, tunto, maku, näkö ja kuulo. - Eri ”kuvakulmat”: Jos kuvaat jotakin esinettä, tämä tapa voi olla hyödyllinen:
Sivun alkuun3. Laadi teksti- Kirjoita ensimmäinen versio Jaa aiheesi erillisiin osiin, joilla kaikilla on jokin tarkoitus. Mieti aloitusta, pääosaa ja lopetusta. Onko kaikilla osilla oma tarkoituksensa? Onko kaikilla kappaleilla jokin tarkoitus? Oletko valinnut sopivan tyylin? Pyri olemaan luova, eläydy aiheeseesi! Tässä vaiheessa voit vielä kirjoittaa hieman "huolettomammin". - Lue ensimmäinen versio Mieti, oletko tyytyväinen edellisessä kohdassa kirjoittamaasi versioon. Tarvitseeko tekstisi lisää työstämistä? Voit antaa jonkun toisen lukea ja kommentoida tekstiäsi. Kirjoita tarvittaessa teksti tai joitakin sen osia uudestaan. - Tarkista kieli Tarkista, oletko käyttänyt sopivia adjektiivien muotoja. Tarkista myös verbien aikamuodot. Oletko muistanut käyttää imperfektiä? Varmista, että subjekti ja predikaatti ovat samassa luvussa. Entä artikkelit? Muistathan, että voit käyttää tekstinkäsittelyohjelmasi oikolukutoimintoa apuna. Varsinaista tyyliä ei tässä määritellä, koska tämä tekstityyppi on vapaampi.
4. Lähetä tekstiPalauta teksti Moodlen palautuskansioon. Saatuasi opettajalta kommentit tee korjaukset korjausmenetelmissä kuvatulla tavalla ja palauta sitten lopullinen versiosi Moodleen kuvailevan tekstin kakkosversion palautuskansioon. There are three rules to writing fiction. Unfortunately, no one knows what they are. ~ Somerset Maugham ~
|