OpiN KIRJOITTAMAAN, ENGLANTI, 1 ov |
Yleistä | Tavoitteellinen teksti | Vaikuttava teksti | Kuvaileva teksti | Kielivinkit | Linkit |
KIELIVINKIT1. Yleisesti huomioitavaaKiinnitä huomiota seuraaviin asioihin jokaisen tehtävän kohdalla:
2. ImperfektiImperfektiä käytetään puhuttaessa asioista menneisyydessä. Tämä on monien kertomusten aikamuoto. Imperfektilauseissa on usein sellaisia ajanmääreitä kuten last night, yesterday, the day before yesterday, two days ago, in 1995, at 5.15 pm, on Tuesday, jne. Imperfektistä on olemassa kaksi muotoa, yleisimperfekti ja kestoimperfekti. Yleisimperfekti – tapahtui aiemmin ja on jo ohi Yleisimperfektiä käytetään puhuttaessa menneen ajankohdan tapahtumasta, joka on jo ohi:
Yleisimperfektin muodostaminen 1. Useimpien verbien yleisimperfektimuoto muodostetaan päätteellä –ed kaikissa persoonissa. Jos verbin perusmuoto loppuu e-kirjaimeen, se sulautuu päätteeseen.
2. Epäsäännölliset yleisimperfektimuodot muodostetaan ilman päätettä erilaisilla tavoilla. Nämä muodot on opeteltava erikseen.
3. Kielteinen yleisimperfekti muodostetaan käyttämällä rakennetta did + not + pääverbin perusmuoto kaikissa persoonissa. Tavallisesti käytetään yhdistettyä muotoa didn’t.
4. Kysymyslauseiden rakenne yleisimperfektissä on did + subjekti + pääverbin perusmuoto kaikissa persoonissa.
Kestoimperfekti – tapahtui, oli tapahtumassa Kestoimperfektiä käytetään yleensä kerrottaessa, että jotakin oli tapahtumassa tiettynä aikana:
Usein kestoimperfektiä käytetään käynnissä olleesta tapahtumasta, jonka jokin toinen tapahtuma keskeytti. Keskeyttävä tapahtuma on yleisimperfektissä:
Väliaikaisesta menneestä tapahtumasta kerrottaessa käytetään myös kestoimperfektiä:
Usein kestoimperfektillä korostetaan menneen tapahtuman pitkäkestoisuutta:
Kestoimperfektin muodostaminen 1. Kestoimperfektin muodostamisessa tarvitaan olla-verbin toista muotoa was tai were persoonasta riippuen.
2. Pääverbi saa päätteen –ing.
3. Kestoimperfektin kieltomuoto muodostetaan rakenteella was/were + not + pääverbi-ing. Tavallisesti käytetään lyhennettyjä muotoja wasn’t ja weren’t.
4. Kysymysmuoto saadaan muodostettua rakenteella was/were + subjekti + pääverbi-ing.
3. Adjektiivit ja adverbitAdjektiivit ilmaisevat asian, esineen tai henkilön ominaisuuksia tai laatua. Käyttämällä adjektiiveja saat kertomuksestasi värikkäämmän. Adverbeja on useita lajeja: paikkaa ilmaisevia (here, near, nowhere, upstairs), täsmällistä tai epämääräistä aikaa ilmaisevia (now, in the morning, never, seldom), astetta ilmaisevia (rather, very, quite, almost) sekä tapaa ilmaisevia (easily, quickly, simply, terribly). Tässä keskitymme viimeksi mainittuun lajiin, joka saadaan adjektiiveista johtamalla. Adjektiivit Adjektiiveja käytetään joko substantiiveja määrittävinä sanoina (attribuutit) tai verbien olla tai tulla joksikin yhteydessä (predikatiivit). Adjektiivi on sama sekä yksikössä että monikossa.
Adjektiiveilla on kolme vertailumuotoa: positiivi eli perusmuoto, komparatiivi ja superlatiivi (esim. upea, upeampi, upein). Komparatiivi ja superlatiivi muodostetaan englannissa joko adjektiiviin lisättävillä päätteillä –er ja –est tai sanoilla more ja most. Superlatiivin edessä on määräinen artikkeli the. 1. Komparatiivin ja superlatiivin muodostus päätteillä –er ja –est: Näitä käytetään kaikkien yksitavuisten adjektiivien vertailussa. Jos perusmuodon lopussa on e-kirjain, se sulautuu päätteeseen.
Huom! Lyhyen vokaalin jälkeinen konsonantti toistetaan ennen päätettä.
Samoja päätteitä käytetään myös sellaisten kaksitavuisten adjektiivien kanssa, joiden loppuna on –y, -ow, -er tai konsonantti+le. Konsonantin jälkeinen y-kirjainmuuttuu -ie:ksi. Jos perusmuodon lopussa on e-kirjain, se sulautuu päätteeseen.
2. More ja most –sanojen avulla vertaillaan muita kuin yllämainittuja kaksitavuisia sekä kaikkia useampitavuisia adjektiiveja.
3. On olemassa myös epäsäännöllisiä adjektiivien vertailumuotoja. Nämä muodot on opeteltava erikseen.
4. Muista myös seuraavat adjektiivien kanssa esiintyvät imaisut:
Adverbit Tapaa ilmaiseva adverbi voi liittyä verbiin, adjektiiviin tai toiseen adverbiin.
1. Adverbi muodostetaan yleensä liittämällä adjektiiviin pääte –ly. Jos adjektiivi loppuu kirjaimiin –ic, käytetään päätettä –ally. Konsonantin jälkeen tuleva –y muuttuu –i:ksi ja konsonantin jälkeen tulevan –le-päätteen e muuttuu y:ksi. Joissakin sanoissa lopun e-kirjain katoaa.
2. Joitakin adjektiiveja voi käyttää adverbeina ilman muutoksia.
4. Kirjeen muotoseikkojaKISS-sääntö auttaa muistamaan pääseikat: The KISS rule:
Yleisiä huomioitavia seikkoja kirjoitettaessa virallisia kirjeitä tai sähköpostiviestejä englanniksi: Kun kirjoitetaan yritykselle eikä tiedetä yksittäisen vastaanottajan nimeä, käytetään seuraavia alku- ja lopputervehdyksiä:
2. Jos vastaanottajan nimi tiedetään, käytetään seuraavia aloituksia ja lopetuksia:
3. Kirjoita kirjeen päiväyksessä kuukausi AINA kirjaimittain:
4. Jos kirjettä edeltää aiempi yhteydenotto, voidaan käyttää viitettä:
5. Jos pyydät palvelusta, muista käyttää please-sanaa:
6. Jos joudutaan kertomaan jotakin kielteistä, käytetään seuraavanlaisia lauseenaloituksia:
Muista kertoa myös syy negatiiviseen uutiseen. Kerro myös milloin ja mitä aioit asialle tehdä! 7. Jos viestiin oheistetaan jokin liite kuten esite, luettelo tai näytemateriaaleja, kuitteja tms.:
8. Viestin lopussa käytetään usein seuraavia kohteliaita fraaseja lopputervehdyksenä:
9. Yhteystiedot voi kirjoittaa allekirjoituksen yhteyteen kirjeen loppuun. Virallisissa sähköpostiviesteissä on myös hyvä laittaa tarkemmat yhteystiedot näkyville:
5. Vaikuttavasta tekstistäVahvan mielipiteen esittämiseen on olemassa tiettyjä keinoja. Mielipidettä ilmaistaessa aloitetaan usein seuraavanlaisilla ilmaisuilla:
Usein mielipidekirjoituksessa annetaan ehdotuksia tai suosituksia:
Vastineessa voit tunnustaa toisen mielipiteen, vaikka tarjoatkin omaasi:
Sujuva konjunktioiden eli sidesanojen käyttö lauseiden liittämiseksi toisiinsa auttaa lukijaa seuraamaan ajatustasi. Mieti ovatko lauseet keskenään samanarvoisia vai onko kyseessä sivulause. Jos lauseet tai lauseenosat ovat samanarvoisia, käytetään rinnastuskonjunktioita kuten and, but, for, or, so, therefore. Sivulauseiden alussa käytetään alistuskonjuntioita kuten after, as, before, since, until, because, if, while, however, although.
Muista, että vaikuttavaan tekstiin (varsinkin virallisissa yhteyksissä) ei kuulu puhekieliset ilmaukset kuten crappy, cool ja fubar, eivätkä varsinkaan teksti- ja sähköpostiviesteistä tutut lyhenteet LOL, ROFL, OMG jne. On myös hyvä käyttää kokonaisia sanamuotoja (vertaa esim. do not/don't, want to/wanna, is not/isn't). The best way to become a successful writer is to read good writing, remember it, and then forget where you remember it from.
|