LHTOPA2,TIETOTEKNIIKAN PERUSTEET,1 OV |
1 Yleistä kurssista | 2 Tiedostojen hallinta | 3 Sähköposti | 4 WWW-palvelut | 5 Hakupalvelut |
6 Mikä on Internet | 7 Tietoturva | 8 Pakkaus ja purku | 9 Kotisivun tekeminen |
2. Milloin hakukoneita kannattaa käyttää |
HAKUPALVELUT1. YleistäInternetissä olevia WWW-sivuja on satoja miljoonia. Oikean tiedon hakeminen valtavasta sivumäärästä on usein vaikeaa. Hakua helpottamaan on luotu useita hakupalveluja. Yksikään hakupalvelu ei pysty indeksoimaan tietokantaansa kaikkia WWW-sivuja. Tämän vuoksi eri palvelut voivat antaa erilaisia hakutuloksia samoilla hakusanoilla. Kannattaakin opetella käyttämään useampia hakupalveluja ja perehtyä niiden eroihin. Perushaku muutaman hakusanan avulla on helppoa kaikilla hakupalveluilla. Usein tuloksena on kuitenkin satoja sivustoja. Tarkemmat hakutulokset edellyttävät perehtymistä hakupalvelujen toimintaan ja lisähakujen käyttöä. Useimmat hakupalvelut sisältävät erillisen lisähaku-toiminnon, jossa hakua voi rajata esim. sivujen julkaisupäivämäärän tai domain-nimen perusteella. Lisähakujen käyttö edellyttää tutustumista kunkin hakupalvelun käyttöohjeeseen. Tämän jakson tarkoituksena on oppia tekemään hakuja muutenkin kuin kirjoittamalla hakusana hakupalvelun perushakukenttään. Lisäksi tutustutaan hakupalveluiden toimintaperiaatteisiin ja käyttöohjeisiin.
2. Milloin hakupalveluja kannattaa käyttääHaettaessa tietoa Internetistä, ei aina kannata ensimmäisenä käyttää hakupalveluja. Haettaessa esim. jonkun yrityksen tai viranomaisten sivustoja kannattaa kokeilla nimestä muodostettua osoitetta. Esimerkiksi haettaessa tietoa Oulun kaupungista, kannattaa kokeilla osoitteita www.oulu.fi tai www.oulunkaupunki.fi. Mikäli haettavaa tietoa ei löydy suoraan pääteltyjä osoitteita kokeilemalla, voi kokeilla hakupalveluja tai aiheittain koottuja hakemistoja. Aihehakemistoissa on se hyvä puoli, että ne on ihmisen kokoamia, jolloin sivut on käyty läpi ja lajiteltu sen mukaisesti. Esimerkki hyvästä aiheittain kootusta linkkiluettelosta on Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämä Makupalat-aihehakemisto (www.makupalat.fi). Makupaloista löytyy mm. erittäin hyviä ohjeita Internet-tiedonhakuun ja hakupalvelujen käyttöön. Sieltä löytyy koottuna myös esim. erilaisia sähköisiä sanakirjoja. Jos tietoa ei muutoin löydy, kannattaa turvautua hakupalvelujen käyttöön.
3. Mikä on hakukone?Hakupalvelut sisältävät yleensä hakukoneen ja hakurobotin. Näitä termejä käytetään puhekielessä yleensä rinnakkain tarkoittaen samaa. Hakukoneet (search engines) ovat palveluita, jotka palvelun käyttäjän antamien hakukomentojen perusteella etsivät sivujen URL -osoitteita robottinsa keräämistä indekseistä. Hakukone on siis eri asia kuin hakurobotti. Hakurobotti indeksoi tietoja tietokantaan, hakukone on taas käyttöliittymä ja mekanismi, jolla tiedonhakija hakee tietoja tietokannasta. Hakukoneiden ominaisuuksia:
4. Vinkkejä hakupalvelujen käyttöönHakuvälineiden käyttöön kannattaa tutustua kunnolla. Tarkennetut haut tuottavat huomattavasti paremmat tulokset, joten käyttöohjeisiin tutustumiseen käytetty aika korvautuu tarkempina hakutuloksina. Hakupalvelujen toiminta vaihtelee, mutta seuraavassa muutama yleisohje, joka pätee useimmissa palveluissa:
5. Hakutulosten analysointiHakutuloksia kannattaa oppia tulkitsemaan, eikä vain napautella linkkejä summittaisesti: Esimerkki. Haetaan Googlen avulla tietoa OSAO:n rehtorista.
Tiedonhankinnan jälkeen on syytä arvioida saadun informaation luotettavuutta. Arvioitaessa tietoa on syytä pitää mielessä seuraavia perusperiaatteita:
6. Tunnetuimpia hakupalvelujaHakupalveluja on satoja. Searchenginewatch testaa käytetyimpiä hakukoneita säännöllisesti. Sen äänestyksissä suosituin hakukone on Google hakutulosten kattavuuden ja vähäisen kaupallisuuden ansiosta. Suomalaisista hakupalveluista yksi suosituimmista on
Suomi24 (www.suomi24.fi), joka sekin käyttää
Googlen hakumoottoria. Seuraavassa on linkkejä muutamiin hakupalveluihin: www.altavista.com tai www.altavista.fi www.bing.com (Microsoftin uusin hakupalvelu)
7. UutispalvelutTuoreimpien uutisten hakuun ei kannata käyttää tavallisia hakukoneita vaan erikoisesti uutisten hakemiseen erikoistuneita palveluja. Ne vierailevat uutissivuilla useita kertoja päivässä ja päivittävät linkkilistaansa usein. Seuraavassa on muutama linkki uutispalveluihin: www.google.com/news/newsheadlines.html
8. Oppimistehtävät
|