Asiakaspalvelun tekstinkäsIttely, 1 OV |
Johdanto | Ergonomia | Näppäilytaito | Tekstinkäsittely | Arkistointi |
OMAN TYÖPISTEEN ERGONOMIA1. Mitä ergonomia onErgonomia tarkastelee ihmisen ja toimintajärjestelmän vuorovaikutusta ja pyrkii kehittämään teorioita ja menetelmiä ihmisen hyvinvoinnin ja toimintajärjestelmän tehokkuuden optimoimiseksi, jolloin pyrkimyksenä on saavuttaa ihmiselle sellainen työympäristö, jossa hänen ominaisuudet on otettu huomioon erilaisten kalusteiden, työvälineiden ja rakenteiden osalta. Tavoitteena siis on, että työ voidaan tehdä aiheuttamatta työntekijän terveydelle haitallista tai vaarallista kuormitusta tai tapaturmien vaaraa. 2. Ergonomian huomioiminen kalusteiden valinnassaVarsinkin erilaisissa toimisto- ja näyttöpäätetöissä on erittäin tärkeää, että kalusteiksi valitaan sellaiset jotka ovat työntekijälle ergonomisesti oikeat. Paras tulos saavutetaankin, jos työntekijä on itse valitsemassa kalusteitaan omaan työpisteeseen. 2.1 TyötuoliTuolin on oltava istujalleen sopiva ja valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:
2.2 Työtaso
Työtason valinnassa kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että siitä löytyy asianmukaisesti erilaiset säätömahdollisuudet.
2.3 NäyttöpääteKuvaruudun sijoitus pitää tapahtua siten, että se on sopivalla etäisyydellä katseen vaakatason alapuolella suoraan työntekijän edessä. Kuvaruudun tulee olla käännettävä ja kallistettava, jolloin katselukulma on helposti muutettavissa työntekijälle oikeaksi.
Kuvaruudun alla voi myös käyttää erillistä alustaa tai säädettävää pöytää. Myös heijastukset pitää huomioida valaistusta valittaessa, jottei niitä pääsisi syntymään. Näyttöpäätetyössä kannattaakin kiinnittää huomiota myös näytön virkistystaajuuteen, jonka avulla näytön laatua mitataan.
2.4 Muut apuvälineetErgonomian suunnittelussa työpisteeseen, kannattaa tutustua myös erilaisiin apuvälineisiin, joiden avulla voidaan työskentelyolosuhteita myös parantaa. Apuvälineitä on muun muassa:
3. Valaistus ja lämpötila
Työtilan valaistukseen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota ja siellä olisikin syytä olla yleisvalaistuksen lisäksi myös kohdevalaisimia riittävän valon takaamiseksi ja kontrastin saamiseksi kuvaruudun ja taustan välille. Kattovalaisimen paikka on yleensä kuvaruudun päällä tai hieman sivummalla.
Lämpötila työhuoneissa on 21 - 25 oC, riippuen työnluonteesta. Myös ilmanvaihto ja ikkunat eivät saa aiheuttaa vetoisuutta työhuoneissa.
4. Oppimistehtävät
Oppimistehtävä 1 Minkälaisia ergonomisia ominaisuuksia ja miksi mielestäsi ei voida ottaa huomioon seuraavissa työpaikoissa tai työtehtävissä: Kulkuvälineet, esim. rekka-, taksi- tai linja-auton kuljettajan työtehtävät ja työolosuhteet. Ulkona työskentelevät, esim. kadun ja nurmikkoalueiden puhtaanapito. Työpaja, esim. autokorjaamo, verhoomo jne.
Oppimistehtävä 2 Kirjoita lyhyt pohdinta alla olevista aiheista: Mitkä asiat työpisteesi ergonomiassa (työssä tai kotona) ovat kunnossa ja mitkä kaipaavat mielestäsi vielä korjaamista? Suunnittele kotiin tai työpaikallesi itsellesi uusi ergonominen työpiste. Minkälainen se olisi? - Onko jonkin asia mihin erityisesti kiinnittäisit huomiota ja miksi. - Onko jokin sellainen asia, mitä et voisi muuttaa vaikka tarvetta olisi? Perustele pohdintasi.
|