AMVA50,php ja mysql

3.1 Kertausta tietokantasuunnittelun perusteista

3.2 Tietokannan relaatioiden eli taulujen suunnittelu

3. YLEISTÄ TIETOKANNOISTA

 

3.1 Kertausta tietokantasuunnittelun perusteista

SQL-kielen hyödyntäminen edellyttää relaatiotietokantojen perusteiden tuntemusta. Relaatiotietokantojen perusteisiin on tutustuttu datanomiopintojen pakollisiin opintoihin kuuluvalla Tietokantasuunnittelun perusteet -opintojaksolla.  Tässä materiaalissa onkin tältä osin vain linkit kyseisen kurssin verkkomateriaaliin asioiden kertaamista varten. Käy läpi alla olevista linkeistä avautuvat materiaalit.

Mitä tietokannat ovat, erilaiset tietokannat, tietokannan hallintajärjestelmät

Relaatiotietokantojen peruskäsitteet

Tietokannan suunnittelu

ER-kaavion piirtäminen

 

3.2. Tietokannan relaatioiden eli taulujen suunnittelu

Tietokannan suunnittelu aloitetaan yleensä laatimalla vaatimusmäärittelyn perusteella tietokannan käsitteellinen malli, jota kuvataan usein ER-kaaviolla. Tämän jälkeen on olemassa tietyt säännöt, joiden mukaisesti ER-kaavio muutetaan tietokannan tauluiksi eli relaatioiksi. Lopuksi tietokanta vielä normalisoidaan normalisointisääntöjen mukaisesti.

Laajan tietokannan suunnittelu toimiviksi relaatioiksi on vaativaa työtä, eikä tällä kurssilla perehdytä varsinaisesti tietokannan suunnitteluun. Kurssilla käytetään vain parin taulun selkeärakenteisia tietokantoja.

Tietokannan rakenne muodostuu toimivaksi suhteellisen helposti, kun noudatetaan seuraavia sääntöjä:

  1. Yhteen tauluun tallennetaan vain yhteen kohteeseen välittömästi liittyviä tietoja.

    Esimerkiksi verkkokaupan tilaustietokannassa asiakas-tauluun tallennetaan vain välittömästi asiakkaaseen liittyviä tietoja, ei tilaustietoja tai tuotetietoja.
     
  2. Kunkin tiedon päivitys tapahtuu vain yhteen paikkaan.

    Esimerkiksi asiakkaan osoite päivitetään vain asiakas-tauluun, eikä jokaiseen tilaukseen erikseen. Ei saa syntyä tilannetta, että samalla tiedolla, esim. osoitteella, on tietokannan eri tauluissa tai tietueissa eri arvo.

sivun alkuun