LINUX

1. Yleistä

2. Graafisen käyttöliittymän perusteita 

3. Yleisimpien ohjelmien esittely

4. Ohjelmien asentaminen ja pakettivarastot

5. Webminin asennus ja käyttö

LUKU 4 Graafinen käyttöliittymä

1. Yleistä

Linuxissa graafinen käyttöliittymä koostuu monesta osasta, kuten X Window Systemistä, ikkunanhallintaohjelmasta sekä graafisista ohjelmista (kuten Firefox ja GIMP). Yleensä jakelupaketit sisältävät myös työpöytäympäristön, jonka mukana tulee yleensä myös ikkunanhallintaohjelma. Työpöytäympäristö ei kuitenkaan ole elintärkeä osa graafisen käyttöliittymän toiminnalle.

GNU/Linuxin muokattavuus antaa mahdollisuuden valita eri työpöytäympäristöjen välillä. Yleisimmät työpöytäympäristöt ovat KDE ja GNOME, joiden kesken aloittelijan on yleensä tehtävä valinta. Joidenkin jakeluiden mukana tulee oletustyöpöytänä KDE, toisten GNOME (toki myös toisen työpöytäympäristön asennus on yleensä tehty helpoksi). Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että KDE on monipuolisempi, muokattavampi ja jossain määrin sekavampi, GNOME taas selkeämpi, yksinkertaisempi ja myös jonkin verran vakaampi. KDE pyrkii pitkälti uusien ominaisuuksien ja asetusmahdollisuuksien lisäämiseen, GNOME taas käyttöliittymän selkeyttämiseen ja perusominaisuuksien luotettavaan toteuttamiseen

Windowsin käyttöön tottuneelle Linuxin graafinen käyttöliittymä on helppo hallittava. Graafisen käyttöliittymän kautta onnistuu Linuxin perusylläpito, mutta mutkikkaammissa tapauksissa joudutaan turvautumaan komentoriviin.

2. Graafisen käyttöliittymän perusteita

Parhaiten käyttöliittymään tutustuu siten, että käy läpi käyttöliittymän kaikki valikot ja kokeilee löydettyjä ominaisuuksia. Seuraavassa käyttöliittymän käytön perusasioita ja mm. komentoriville siirtyminen.

Katso linkki täältä.

3. Yleisimpien ohjelmien esittely

Katso linkki täältä.

Jos ohjelmat on asennettu Ubuntuun, niitä kannattaa kokeilla saman tien.

4. Ohjelmien asentaminen ja pakettivarastot

Katso linkki täältä.

5. Webminin asennus ja käyttö

Webmin on selaimella toimiva Perl-pohjainen hallintatyökalu unix-pohjaisten järjestelmien palvelintoiminnan hallintaan.

Asennusohjeet löytyvät oheisista linkeistä:

- http://wiki.ubuntu-fi.org/Webmin

- dokumentointi: http://doxfer.com/Webmin