Kemian käsite -ristikko

  

Täytä ristikko kemiaan liittyvillä sanoilla. Vihjeet auttavat sinua, mikäli et keksi jotakin sanaa.

1      2                     
               3          
    4                     
                 5        
 6                  7        
                       
              8           
 9                        
                10         
 11       12         13            
14                         
   15                      
                       
                       
 16        17       18             
                       
   19    20    21                  
22                         
   23                      
           24              
                       
       25                  
26                         
                       
                       

Vaakasuoraan:

1. Useimmat _________________ ovat happamia ja vain jotkut esim. kananmuna ovat emäksisiä.
4. ______________ssa happoliuokseen lisätään niin paljon emästä (tai vastaavasti emäsliuokseen niin paljon happoa), että pH muuttuu neutraaliksi (pH on 7).
6. Alkuaineiden ____________ merkki koostuu joko yhdestä isosta kirjaimesta esim. H tai yhdestä isosta ja pienestä kirjaimesta He.
7. ____________ ovat tärkeä elintarvikepakkausten raaka-aine ja pääosa niistä valmistetaan öljystä.
8. __________liuos on tärkeä siksi, ettei sen pH muutu, vaikka lisätään hiukan happoa tai emästä. Tämä on tärkeää esim. ihmisen elimistön toiminnan kannalta tai elintarvikkeiden säilyttämisessä.
9. ____________ sidos muodostuu esim. keskenään samanlaisten atomien kesken esim. typpikaasu ilmassa, jolloin sidokset muodostavat kahden atomin yhteiset elektronit tai sitten sellaisten atomien kesken, joilla taipumus pitää kiinni elektroneistaan on hyvin samanlainen.
10. ________ voi olla liuos esim. sokeri+kuuma kahvi, lejeerinki esim. metalliseos pronssi, geeli esim. perunajauho veteen sekoitettuna, suspensio esim. liete eli lika pesuvedessä, vaahto esim. kermavaahto, kaasuseos esim. ilma, mekaaninen seos esim. kakkutaikina: jauhot, mausteet, leivinjauho (kuivat, kiinteät aineet sekaisin), emulsio esim. salaatinkastike (öljy, vesi, emulgaattori) ja sumu/savusumu esim. kakkuvuoan voiteluun käytetty suihke.
12. ___________ ovat pääasiassa emäksisiä ja ne sopivat melkein kaikille pinnoille. Poikkeuksena on alumiiniastiat, niitä ei voi pestä konetiskiaineella. Happamat pesuaineet taas eivät sovi betoni, kaakeli tai marmoripinnoille eikä happamia pesuaineita saa koskaan sekoittaa klooripitoisiin pesuaineisiin. Lue siis tarkasti käyttöohje.
14. ____ eli happamuus kertoo onko kyse emäksisestä (yli 7), happamasta (alle 7) vai neutraalista (7) aineesta.
15. __________ on tyypillinen metalleille ja niiden sähkönjohtokyky perustuukin tähän, koska elektronit voivat vaeltaa melko vapaasti atomien välillä.
16. __________ perustuu eroihin eri aineiden kiehumispisteissä ja sitä käytetään erottamaan esim. alkoholi käymisliuoksesta.
18. _____________ järjestelmä on järjestys, jossa aineiden järjestys perustuu niiden protonien (ja samalla myös elektronien) lukumäärään eli atomin järjestyslukuun. Samat kemialliset ominaisuudet toistuvat siis tietyin välein esim. se miten aineet reagoivat toisten aineiden kanssa.
21. _______________ kemia on hiiliyhdisteiden kemiaa ja orgaaniset yhdisteet sisältävät hiilen lisäksi vain harvoja alkuaineita epäorgaanisiin yhdisteisiin verrattuna. Hiili, vety, happi, typpi, rikki, fosfori ja halogeeni ovat orgaanisten yhdisteiden tärkeimmät alkuaineet.
23. Samaa ___________tta ovat sellaiset atomit, joilla on sama määrä protoneja.
24. ___________ muodostuu esim. Natriumin ja kloorin välille eli sellaisten atomien välille, joiden taipumus pitää kiinni uloimmasta elektronistaan on hyvin erilainen.
25. Kemiallinen _________ voi olla joko ionisidos, kovalenttinen sidos tai metallisidos.
26. __________ ovat aineita, jotka voivat luovuttaa vetyioneja. Ne ovat maultaan happamia, syövyttäviä ja jotkut myös hapettavia.

Alas:

2. Aineiden __________ onnistuu seuraavien keinojen avulla: haju, maku (aistinvaraisissa arvioinneissa), ulkonäkö (väri, rakeisuus, juoksevuus jne.), sulamis- ja kiehumispiste (esim. suolan lisääminen nostaa perunoiden keitinveden kiehumispistettä), tiheyden määrittäminen (esim. mehun väkevyyden määrittäminen), osallistuminen kemialliseen reaktioon tutkiminen tai säteilyn lähettäminen.
3. _________ on erottamistapa esim. kun halutaan, että muuta liuosta painavammat ainesosat laskeutuvat pohjaan ja käytetään esim. rasvan erottamisessa maidosta tai likavesien puhdistuksessa.
5. _____________ ovat aineita, jotka voivat vastaanottaa vetyioneja. Emäksiä ovat esim. pesuaineet ja ne ovatkin siten ominaisuuksiltaan liukkaita ja toisaalta myös syövyttäviä riippuen pH-arvosta. Sellaisen säännön voisi ottaa itselleen: kun pH on kaukana luvusta 7, kannattaa pitää hanskoja käsissä esim. uunia pestessä ja suojata silmät.
11. __________, jota on tällä opintojaksolla käytetty voisi olla esim. vesi, NaOH eli natriumhydroksidi, suolahappo jne. Yhdiste koostuu useasta alkuaineesta.
13. Aineiden _____________ toisistaan voidaan suorittaa seuraavilla tavoilla kemiassa: suodatus (absorbtio, kahvinsuodatus käyttämällä huokoista paperia), selkeytys (linkous, liuosta painavammat osat painuvat pohjalle, esim. jätevesien selkeytys), tislaus (alkoholi käymisliuoksesta), uuttaminen (tee teepussista keitinveteen) ja kiteyttäminen (suolan erottaminen merivedestä).
17. ___________________ on yksi erottamismenetelmä aineille ja siinä käytetään esim. huokoista paperia, selluloosamassaa ja piimaata (esim. astmaatikkokissoille hiekan seassa, jotta se ei pöllyä) ja hienojakoista hiiltä.
19. Kemiallinen _____________ tutuimmillaan on palaminen, jossa aine yhtyy ilmassa olevaan happeen. Toinen esimerkki voisi olla ns. Maillard-reaktio, jossa leivonnaisten paistopinta muuttuu paistamisen aikana sokerin ja proteiinin reagoidessa keskenään ruskeammaksi ja siten tiedetään, seurata paistumista.
20. Saman __________n alkuaineilla on toisiaan muistuttava atomimassa ja ne sijaitsevat jaksollisen järjestelmän samalla vaakarivillä.
22. Sama ____________ on sellaisilla alkuaineilla, jotka kemiallisesti muistuttavat toisiaan. Ryhmä on pystysuora rivi jaksollisen järjestelmän taulukossa esim. jalokaasut äärimmäisenä oikealla eivät reagoi helposti minkään muun alkuaineen kanssa.