KOODI,KEMIAA 1/2 ov OPPIPAJAA VARTEN,1/2 OV

1. Yleistä

8. Rasvat

LUKU 8

1. Yleistä

Tee seuraavat tehtävät ja palauta teoriatehtävät RASVAT -palautuskansioon.

8. Rasvat

- esim. saippuan valmistaminen ja historiaa, hyödyt, haitat jne.

Lähde: OTAVA (Ketolainen  - Niskanen – Pennanen) Fysiikan ja kemian fuusio Kauppa ja hallinto s. 300 – 302, WSOY (Heikkinen – Lepola – Raivio – Ylihärsilä) 7 askelta fysiikkaan ja kemiaan s. 20 – 21, s. 26 – 39 ja WSOY (Häikiö – Kahila – Ratilainen – Ängeslevä) KEFY s. 80 - 93

Johdanto: Näissä tehtävissä tutustutaan rasvoihin. Mietitään kemian kannalta, mitä rasvahapot ovat, toisaalta mietitään, missä elintarvikkeissa on rasvaa jne. Mihin rasvaa tarvitaan? jne. 

TEHTÄVÄ 1. Lähdetään liikkeelle tutustumalla saippuaan, jota mahdollisesti valmistat käytännön työtunneilla oppilaitoksen laboratoriossa: valmistetaan keittämällä rasvaa (kookosrasvaa) emäsliuoksessa (natriumhydroksidiliuoksessa eli NaOH -liuoksessa). Tässä kemiallisessa reaktiossa rasva, (eli triglyseridi) hajoaa glyseroliksi ja rasvahapoiksi. Syntyneet rasvahapot reagoivat emäksessä olevan natriumin kanssa muodostaen saippuaa.

Saippua on kaikista vanhin pesuaine. Vastaa seuraaviin kysymyksiin.

a)     milloin saippua keksittiin ja missä?

b)     aikaisemmin oli hyvin yleistä, että saippua valmistettiin kotona. Mistä lähtöaineista saippuaa tehtiin esim. maalla?

c)     mihin perustuu saippuan puhdistava vaikutus yleensä?

d)     mitä raaka-ainetta käytetään silloin, kun halutaan esim. valmistaa mäntysuopaa?

TEHTÄVÄ 2. Rasvojen toinen nimitys eli triglyseridit oli edellisessä tehtävässä esillä. Rasvat ovat rasvahappojen ja glyserolin estereitä eli glyseridejä ja nimityksessä tri kertoo, että glyseroli on esteröitynyt kolmen happomolekyylin kanssa. Muutamia kysymyksiä rasvojen rakenteeseen liittyen, etsi niihin vastauksia kemian oppikirjoista tai Internetistä.

a)     ovatko rasvat yleensä rakenteeltaan suoraketjuisia vai rengasrakenteisia?

b)     miksi kutsutaan rasvoja, jotka sisältävät kaksoissidoksia rakenteessaan? Kerro jokin käytännön esimerkki tällaisesta rasvasta?

c)     mitä ovat rasvat, joissa on ainoastaan yksinkertaisia sidoksia rakenteessa? Kerro jokin käytännön esimerkki tällaisesta rasvasta?

d)     rasvahapot rasvoissa ovat karboksyylihappoja, joissa hiiliatomien määrä vaihtelee.

Tyypillisimpiä ovat rasvat, joissa hiiliatomeja on 16 tai 18. Seuraavassa on nimetty muutamia esimerkkejä rasvahapoista, etsi kirjallisuudesta tai Internetistä tietoa, missä niitä käytännössä käytetään esim. steariinihappo, öljyhappo ja pellavaöljyhappo.

e)     mistä nimitys karboksyylihappo tulee kemiallisiin yhdisteisiin?

  

Kuva 1. Esteri nimeltään etyyliasetaatti (etyylietanaatti, alkoholista tulee -yyli ja haposta -aatti), jota on useissa marjoissa ja käytetään esim. jotta saadaan perhoset pysymään pehmeinä niitä käsiteltäessä.

TEHTÄVÄ 3: Tutustutaan seuraavien tehtävien avulla erilaisiin rasvoihin liittyviin nimityksiin.

a)     nestemäistä rasvaa kutsutaan öljyksi. Kerro esimerkkejä tällaisista rasvoista.

b)     eläinrasvat ovat yleensä kiinteitä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kerro esimerkkejä eläinrasvoista, jotka eivät ole kiinteitä.

c)     kasvirasvat ovat yleensä juoksevia muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kerro esimerkkejä kasvirasvoista, jotka eivät ole juoksevia.

d)      pohdi, miksi rasvat, jotka ovat ”vettä kevyempiä” ovat kuitenkin liikaa nautittuina elimistölle jopa haitallisia. Yritä selvittää omin sanoin, mitä vettä kevyempiä tarkoittaa tässä tilanteessa?

e)     monet margariinit tulisivat rasioista kauppakassiin nestemäisinä rasioiden rikkoutuessa ja siksi niitä onkin kovetettu, jotta ne tulisivat kiinteiksi. Miten rasvoja kovetetaan?

f)       Rasvoja kovetaan myös muista syistä kuin että ne voisi laittaa edellisen kohdan tavalla jääkaappimargariinirasiaan. Selvitä, mitä rasvan kovettaminen vaikuttaa kalarasvaan tai rasvan säilyvyyteen yleensä? 

TEHTÄVÄ 4. Jos kokeilet liuottaa ruokaöljyä veteen, huomaat, että vesi ei liota öljyä. Vesi jää pieniksi pisaroiksi öljyn joukkoon ja pyrkii erottumaan siitä.  Veden ja öljyn seos muodostaa siis emulsion.

a)     Mitä emulsiolla tarkoitetaan?

b)     Miten emulsion rakenne saadaan pysymään esim. ihovoiteissa?

c)     Kerro majoneesin valmistusperiaate ja kerro mikä tekee majoneesin emulsiorakenteen pysyväksi?

Kuva 2. Ruokaöljyn liuottaminen veteen, rasva ja vesikerrokset pyrkivät erottumaan. Rasva kevyempänä jää pinnalle.

TEHTÄVÄ 5. Kemian tunneilla olet varmasti kuullut aiemmin sanonnan, että ”samanlainen liuottaa samanlaista”. Vesipitoiset pesuaineet eivät poista kaikkia tahroja ja siksi tarvitaan erilaisia orgaanisia liuottimia. Selvitä kemian oppikirjoista ja Internetistä vastaus seuraaviin kysymyksiin. Miten ratkaiset seuraavat käytännön pulmat?

a)     olet korjannut autoasi ja kädet ovat rasvaiset, millaisella pesuaineella saat kädet puhtaaksi?

b)     rasvatahra on sutannut keittiön pöytäliinan tai olet vahingossa sipaissut käsirasvaa farkuillesi. Millaisin kotikonstein tahra lähtee parhaiten?

c)     miksi saippua ei sovi kaikkien tahrojen pesemiseen?

d)     teollisuudessa käytetään useita rasvaliukoisia liuottimia poistamaan esim. rasvaa ja näiden liuottimien käytöstä on haittaa elimistölle, ellei suojauduta hyvin. Kerro esimerkkejä rasvaliukoisista liuottimista, joita käytetään myös kotitalouksissa.

e)     sähköuunisi on likainen ja se pitäisi puhdistaa. Mitä aineita käytät puhdistaessasi uunin, ellei se ole erittäin likainen? Mitä asioita sinun on huomioitava uuninpesuainetta käyttäessäsi?

TEHTÄVÄ 6. Suomalaisten ylipaino on ollut uutisotsikoissa jonkin verran enemmän viime aikoina.

a)     kumpi rasva on ruokavaliossa terveellisempää, tyydyttymätön vai tyydyttynyt?

b)     joissakin Vertaa tyydyttymättömien rasvahappojen terveellisyyttä tyydyttyneisiin rasvahappoihin?

c)     kuvassa 3 on esimerkki rasvasta, jossa lukee leivälle – ei paistamiseen. Miksi joitakin rasvoja ei suositella paistamiseen? Mitä haitallisia vaikutuksia voisi paistamisella olla?

 

Kuva 3. Leivälle - ei paistamiseen -soveltuva rasva

TEHTÄVÄ 7. Kaupoissa on myytävänä runsaasti erilaisia, rasvaa sisältäviä tuotteita. Jotkut tuotteista sisältävät terveellisempiä rasvoja. Mitä ne ovat ja mistä tuotteista niitä löytyy?

TEHTÄVÄ 8. Rasvat esim. margariini, voi tai rasvaa sisältävät elintarvikkeet pilaantuvat joissakin olosuhteissa helpommin tai nopeammin. Mainitse 5 asiaa, mitkä kiihdyttävät rasvojen pilaantumista? 

TEHTÄVÄ 9. Rasvaa sisältävien elintarvikkeiden kanssa on huomioitava tiettyjä asioita, jotta ne eivät esim. kesäkuumalla mene pilalle. Mainitse 5 muuta asiaa kuin edellisen lauseen lämpötila, mitkä hidastavat rasvojen pilaantumista?

TEHTÄVÄ 10. Ihmisen hyvinvoinnin kannalta on erittäin tärkeää saada ravinnosta rasvaa.

Mitä haittaa ja hyötyä on rasvoista ihmisen hyvinvoinnin kannalta? Mainitse 3 esimerkkiä molemmista.

Kuva 4. Voi sisältää 80 % rasvaa. Paljonko rasvaa on 500 grammassa?

TEHTÄVÄ 11. Joidenkin henkilöiden mielestä vain oikeaan voihin tehtynä leivonnaiset maistuvat hyviltä. Makuasioista ei voi kiistellä – sanotaan. Oikeassa ollaan siinä, että rasva antaa makua leivonnaisiin. Rasva on erittäin tarpeellinen kaikille meistä. Jatka seuraavia lauseita omin sanoin.

a)     jos rasvapalo syttyy, se sammutetaan…

b)     rasvaliukoisia vitamiineja ovat…

c)     elintarvikkeet, joista rasvoja saadaan ovat…

d)     ennen maalaamista suoritettu metallipintojen rasvanpoisto…

e)     rasvat suojaavat ihmistä …