Yrityksen taloudellisen tilan seuranta

Yrityksen eri sidosryhmät, esimerkiksi yrityksen johto, omistajat ja henkilöstö, ovat kiinnostuneita yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja sen kehittymisestä. Käytännössä taloudellisen tilanteen seuranta ja analysointi toteutetaan laskemalla yrityksen taloudellisista raporteista erilaisia tunnuslukuja. Jos tunnusluvut lasketaan virallisten tilinpäätöstietojen (tuloslaskelma, tase, liitetiedot ja toiminta- kertomus) pohjalta, voidaan tällöin puhua varsinaisesta tilinpäätösanalyysistä, jonka tarkoituksena on tuottaa tiivistettyä informaatiota yrityksen taloudellisesta tilanteesta tilinpäätöshetkellä.

Osalle sidosryhmistä riittää kerran vuodessa saatu informaatio, mutta yrityksen johdon on tarpeen saada tietoa taloudellisen tilanteen kehittymisestä läpi koko tilikauden. Tällöin tunnuslukulaskelmat voidaan tehdä esimerkiksi kuukausittain ajettavien tuloslaskelman ja taseen pohjalta.

Tuloslaskelmien ja taseiden tuottama informaatio absoluuttisina euromääräisinä lukuina ei välttämättä kerro ensi silmäyksellä koko totuutta yrityksen tilanteesta. Tarkastelun, ymmärrettävyyden ja vertailun helpottamiseksi rahamääräiset luvut muutetaan suhdeluvuiksi eli toimintaa kuvaaviksi tunnusluvuiksi. Keskeisimmät tunnusluvut tarkastelevat yrityksen kannattavuutta, maksuvalmiutta ja vakavaraisuutta.

Kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus muodostavat yrityksen terveys- kolmion. Alla esitetty kärjellään seisova kolmio ilmentää yritystoiminnan kannattavuuden tärkeyttä. Mutta maksuvalmiuden tai vakavaraisuuden pettäessä, voi kolmio keikahtaa myös jommallekummalle sivulle. Yrityksen taloudelliset toimintaedellytykset ovatkin juuri niin vahvat kuin on sen heikoin lenkki. Yrityksen hallittu kasvu puolestaan luo perustan, jolla koko terveyskolmio lepää. (Laitinen E. 1994.)


MAKSUVALMIUS                                                    VAKAVARAISUUS

 

 

 

 

 

 

 

 


Kuvio 1. Yrityksen terveyskolmio.