Analysoinnin tarkoitus ja sisältö

Talouden seurannalla eli yleisimmin tilinpäätösanalyysilla tarkoitetaan yrityksen taloudellisen tilanteen arviointia ja sen kehittymistä yrityksen kirjanpidosta saatavien (tilinpäätöstietojen) avulla. Analyysin tavoitteena on tuottaa tiivistettyä informaatiota yrityksen taloudellisesta tilasta tunnuslukuina. Tunnuslukujen  pohjalta voidaan suorittaa vertailuja yrityksen aikaisempiin tunnuslukuihin tai toisiin vastaavan toimialan yrityksiin nähden.

Nykyaikainen tilinpäätösanalyysi voidaan jakaa seuraavasti:

 

Suoriteperusteisessa tilinpäätösanalyysissä noudatetaan tulojen ja menojen osalta meno tulon kohdalle –periaatetta, jolloin tulot ja menot jaksotetaan oikeille tilikausille kuuluviksi tuotoiksi ja kuluiksi. Toisin sanoen meno kirjataan kuluksi sille tilikaudelle tai tarkastelujaksolle, jolla se on tarvittu vastaavan tuoton hankkimiseksi.

Rahavirta-analyysissä seurataan esimerkiksi kassavirtalaskelman avulla rahan liikkeitä ja niiden riittävyyttä menojen etuoikeusjärjestyksessä. Laskelmassa suoriteperusteiset tuotot ja kulut muutetaan kassaperusteisiksi, jolloin nähdään minkä verran tarkastelujaksolla kassaan on tullut konkreettisesti rahaa ja minkä verran rahaa on käytetty erilaisiin maksuihin.

Markkinaperusteisessa tilinpäätösanalyysissä käytetään tilinpäätöstietojen lisäksi myös osakemarkkinoilta saatavaa informaatiota. Tällöin kiinnostuksen kohteena on osakkeen hinnan ja riskin arviointi.

Analyysin osa-alueet

Taloudellisen tilanteen analysoinnin tavoitteena on siis selvittää yrityksen taloudellisia toimintaedellytyksiä. Taloudellisilla toimintaedellytyksillä tarkoitetaan lähinnä kannattavuutta ja rahoitusta. Rahoitus jakautuu lyhyen että pitkän aikavälin rahoituskysymyksiin. Maksuvalmius eli likviditeetti pitää sisällään lyhyen aikavälin rahoituskysymykset. Vakavaraisuus eli soliditeetti koskee pitkän aikavälin rahoituskysymyksiä.

 

  Kuvio 2. Tilinpäätöksen analysoinnin osa-alueet.