8. Tiivistelmä


Miksi ja miten tiivistelmä tehdään?

Tiivistelmä tehdään viimeisenä ja LIITETÄÄN LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN ALKUUN, josta se osuu heti selattaessa silmiin. Sen tehtävänä on osoittaa, että käsillä oleva perusteellisempi esitys on paneutumisen arvoinen. TIIVISTELMÄ MYY LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN LUKIJALLE!

Tiivistelmä voidaan kirjoittaa vasta, kun liiketoimintasuunnitelma on lähes valmis.

Valmentava tehtävä:

Lue jokin tiivistelmä. Niitä löytyy esim. tieteellisistä julkaisuista. -  Jos katsot oppilaitoksen kirjastossa olevia opinnäytetöitä varmista, että otat mallia hyvästä työstä. Heikommissa töissä johdanto ja tiivistelmä ovat usein samankaltaisia ja siis väärin laadittuja.  


Kirjoita liiketoimintasuunnitelmaan viimeinen osa eli  Tiivistelmä:

Valmis tiivistelmä siirretään siis liiketoimintasuunnitelmaan heti kansilehden jälkeiseksi sivuksi ennen sisältöä!

Ohje tiivistelmän tekemiseen:

Vaihe 1 

Kerää (copy, paste) jokaisesta kirjoittamastasi liiketoimintasuunnitelman luvusta 1-7 kahdesta viiteen keskeistä virkettä tyhjälle sivulle. Pidä ne järjestyksessä (ensimmäisen luvun virkkeet ensimmäisenä, toisen luvun virkkeet toisena jne). Mitä enemmän sinulla on tekstiä jossakin luvussa sitä useamman virkkeen luultavasti tarvitset luvusta tiivistelmään.

Vaihe 2

Sinulla on nyt 14 – 40 virkettä, joiden avulla teet tiivistelmän. Katso, että mukana on mm. toiminimi, omistajat ja liikeidean kuvaus.

Vaihe 3

Muokkaa irrallisista virkkeistä järkevä, noin yhden sivun mittainen tiivis teksti. Nyt saat esim yhdistää samaan kappaleeseen eri lukujen asioita, jos se helpottaa luettavuutta.

Tee tekstistä myyvä, mutta älä rehellisyyden kustannuksella. Älä turhaan pidennä tiivistelmää, jos mitaksi löpisemättä tulee vain puoli sivua.

Ole tarkka kieliasusta.